editie editie
Stox 2 uitsnede
We praten je graag weer even bij!
radar logo onder

Alsjeblieft, een gloednieuwe Echo Online in je mailbox! Dit keer een extra lange editie, want we hebben veel mooie verhalen en nieuwtjes die we graag met je delen.

In deze Echo Online lees je drie mooie voorbeelden van mensen die op een geweldige manier meewerken en meedoen in de maatschappij, ondanks hun beperking. Ze leveren een topbijdrage en inspireren anderen. Het gaat over planten, kunst en koekjes.

Ook gaan we verder in op het onderwerp deskundigheidsbevordering. Want zowel onze medewerkers als onze vrijwilligers leren een leven lang in ons prachtige vakgebied.

Veel leesplezier!

Tot bloei komen bijSTOX

Toffe werkplek tussen de planten, bloemen en prachtige tuinspulletjes

  STOX 3  

Een hele toffe werkplek tussen de planten, bloemen en prachtige tuinspulletjes. Wie wil dat nou niet? Sinds 1 juli zijn bijSTOX en Radar een mooie samenwerking aangegaan. In het bijSTOX tuincentrum in Heerlen werken sinds dan zeven toppers die wij begeleiden. 

Samen met hun nieuwe collega's zorgen zij ervoor dat de rekken er netjes uitzien, dat de plantjes keurig op tijd water krijgen en er fris bij staan, en dat de winkel opgeruimd is. Ook moeten er prijsstickers geplakt worden en planten aangepoot in de prachtige bloembak voor de winkel. 

Lees verder

Kwaliteitsrapport 2020

Denken (en doen) in mogelijkheden

  Kwaliteitsrapport 2020  

2020 was voor ons een jaar met een lach en een traan. De uitbraak van het coronavirus en de reorganisatie hadden een grote impact op ons. Op cliënten, op medewerkers, op onze organisatie. Het was zeker niet makkelijk. Maar terugkijkend zijn we trots op hoe we het hebben gedaan. Iedereen heeft veerkracht getoond en we dachten en deden in mogelijkheden.

Daarover schreven we ons kwaliteitsrapport 2020. Behalve de 'gewone' informatie, voorbeelden en cijfers staan er ook veel verhalen in. En herinneringen die er voor ons toe doen, in de vorm van foto's of anekdotes. Lees en kijk je mee?

Hier vind je het kwaliteitsrapport. Vanuit de inhoudsopgave klik je gemakkelijk erdoorheen.

Dit is de samenvatting. Voor als je snel de highlights wilt lezen.

Methode Urlings: hulpmiddel bij mensen met dementie


“Iedereen verdient een gelukkige oude dag”

  Radar Willem II methode 001  

Bij Radar begeleiden we mensen van alle leeftijden. Ook in de latere fasen van hun leven. Dementie kan dan om de hoek komen kijken. Hoe zorgen we voor een zo mooi mogelijke oude dag?

Daisy Lambrigts, persoonlijk begeleider en verzorgende IG op woonvorm Willem II, vergelijkt het dementieproces met een boekenkast. “Als je geheugen goed is, hebben alle boeken een titel. De kaften zijn goed zichtbaar en vertegenwoordigen een herinnering, een feit of vaardigheid. Bij iemand met dementie zijn de kaften verdwenen en wordt de boekenkast steeds leger. Het is de kunst te ontdekken welke boeken bij de cliënt nog in de kast staan. Met andere woorden, in welke dementiefase zit de cliënt en hoe kunnen we daar met de juiste zorg op inspelen.”

Lees meer over de inzet van de methode Urlings

Dubbelexpositie 'Het Maastricht van Jasmijn' in boekhandel Dominicanen en Ut Glaashoes

Van 16 oktober tot 15 november 2021

  Jasmijn Fischer kerremes 2019  

Met haar tekeningen en schilderijen toont Jasmijn Fischer ons haar Maastricht. In eigen woorden neemt ze ons mee in hoe ze naar de stad en haar inwoners kijkt, observeert en beleeft. Met haar kenmerkende en consequente stijl toont ze ons de onbekommerde, luchtige sfeer die zo kenmerkend is voor Maastricht. Het is haar belevingswereld, haar Maastricht in al haar facetten en vrolijke uitingen. Van 16 oktober tot 15 november 2021 zijn haar illustraties te zien in Boekhandel Dominicanen en Galerie Ut Glaashoes. Deze dubbelexpositie start met de presentatie van haar boek ‘het Maastricht van Jasmijn’.

Lees hier verder over het prachtige werk van Jasmijn

Vrijwilligers in de schoolbanken


“Scholing is waardevol en bruikbaar”

  Vrijiwlliger uitsnede  

Martine Wehner werkt als receptioniste bij de Lückerheidekliniek en als welzijnsbegeleider bij Zorggroep Triade. Sinds 2014 is ze vrijwilliger bij Radar. Samen met andere vrijwilligers verzorgt ze eens per drie weken een kienavond bij woonvorm Willem II. Martine: “Tijdens corona mocht dat een hele tijd niet, maar we hebben het nu weer opgestart. Ik denk dat het net zo leuk wordt als vóór die tijd. De bewoners kijken er erg naar uit. Wij als vrijwilligers trouwens ook. We maken er altijd een gezellige avond van, met een prijsje voor iedereen.”

Lees hier welke scholing Martine heeft gevolgd

Radar-koekje bij de koffie

Voor bezoekers van de Dwaze Herder in Gronsveld

  Radar Bakkers 20210909 002  

Bezoekers van de Dwaze Herder in Gronsveld krijgen sinds begin mei een wel heel lekker koekje bij de koffie. Vers gebakken door Lindsey en Alicia, cliënten bij Radar. Zij werken in het bedrijfsrestaurant op het Maasdomein, maar doordat veel mensen nog thuiswerken, is daar nu een stuk minder te doen. “Gelukkig kon Wilma regelen dat we koekjes voor De Dwaze Herder mogen bakken”, vertelt Alicia. “Want wij zitten niet graag met de handen over elkaar en dit is een nieuwe fijne dagbesteding.”

Lees meer over deze nieuwe dagbesteding
header-nieuws

Kort nieuws

Zwembad

Radar Vrije Tijd: je hoeft je écht niet te vervelen hoor!


Joepie: onze club- en sportactiviteiten zijn weer gestart! Eindelijk. Iedereen kan weer deelnemen aan zijn favoriete clubje of sportactiviteit. 

Een mooi programma staat klaar voor de rest van het jaar. Wat dacht je van ons Sinterklaasfeest, en de Kerstboottocht? Beide activiteiten zijn in een nieuw jasje gestoken. Als deze activiteiten helemaal geregeld zijn laten we dat natuurlijk weten.

Op onze Facebookpagina vind je actuele informatie (klik op link hieronder).

Klik hier om verder te lezen
Uitsnede 2 symposium

Minisymposium Ervaringsdeskundigheid op 14 oktober


Op donderdagmiddag 14 oktober organiseren we in Abdij Rolduc een minisymposium over Ervaringsdeskundigheid.

Wat is ervaringsdeskundigheid eigenlijk en hoe kun je ervaringsdeskundige worden? Hoe belangrijk zijn de ervaringen van mensen die dagelijks ondervinden hoe het is om een beperking te hebben of voor iemand te zorgen die een beperking heeft? Wat is een Samen Sterk team?

Klik hieronder voor meer informatie.

Klik hier om verder te lezen
 
Clientenweb 2

Cliëntenweb, heb je dat al gezien?


Cliëntenweb is er van én voor onze cliënten. De enthousiaste redactieleden zoeken continu naar leuke nieuwtjes en filmpjes, animaties of video's. Voor cliënten van Radar, maar eigenlijk ook voor iedereen die het leuk vindt om te lezen!

Hier is nu meer te lezen over de corona app, de persconferentie Mark Rutte, met Caren je eigen dossier inzien, het eerste optreden van clown Jan, Diana op vakantie in Mallorca, 9/11 2001 New York, en nog veel meer.

Klik hier om verder te lezen
footer-links
footer-rechtsboven
Benieuwd naar
de volgende Echo?
20 januari 2022 ontvang je
hem in je mailbox!
footer-rechts-beneden
facebook twitter linkedin
www.radar.org

Randwycksingel 35 | 6229 EG Maastricht
T 088 - 350 50 00 | communicatie@radar.org