editie editie
DJ Quint 3 1
We praten je graag weer even bij!
radar logo onder

Alsjeblieft, de nieuwe Echo Online in je mailbox! We hebben weer mooie verhalen en nieuwtjes verzameld die we graag met je delen. 2022 is voor ons een jaar met een feestelijk randje, want Radar bestaat 20 jaar (hoera)! Dat laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan...

In deze nieuwsbrief lees je over dj Quint die graag mensen blij maakt met muziek. Zorgbemiddelaar Claudia Meulenbelt vertelt hoe interculturele hulpverlening voor meer begrip zorgt. En onze bestuurder Monique Heffels roept in haar blog op om samen een maatschappelijke beweging te realiseren waar iedereen een gelijkwaardige plek heeft.

Ook staan we stil bij de prachtige verzamelbundel voor cliënten waarin we hun levensverhaal en wensen optekenen. Want juist die waardevolle details uit iemands leven zijn belangrijk om hem of haar echt te leren kennen.

Veel leesplezier!

Radar is jarig

  Radar 20 jaar  

Dit jaar vieren wij onze 20ste verjaardag. Op 1 januari 2002 is Radar namelijk ontstaan door de fusie tussen Stichting Welzijnszorg Heerlen en Stichting Jan Baptist. Destijds ondersteunden 800 medewerkers en 200 vrijwilligers zo'n 1300 mensen op het gebied van wonen, logeren, dagbesteding, extern werken en vrije tijd en vorming. Dat deden we toen in de regio Maastricht/Heuvelland en Oostelijk Zuid-Limburg. Een mooie start die destijds werd ingeluid met een groot fusiefeest. Er werken en verblijven nu nog veel mensen bij Radar die zich dat feest waarschijnlijk goed kunnen herinneren!

En ook dit jaar vieren we dus feest. Niet zo groots als bij de geboorte van Radar in 2002, maar we willen dit jaar wel regelmatig even stilstaan bij onze verjaardag. En daarvoor is er een heuse feestcommissie in het leven geroepen die op gezette tijden zal zorgen voor een kleine of grote verrassing. Iets om naar uit te kijken dus!

De afgelopen 20 jaar is er veel gebeurd binnen Radar. Structuren zijn aangepast, werkwijzen geprofessionaliseerd, het werkgebied is uitgebreid, een brede samenwerking gerealiseerd, nieuwe producten ontwikkeld, andere zijn afgestoten. Het waren zeker geen 20 gemakkelijke jaren. Ook binnen Radar: pieken en dalen. Maar één ding is nog exact hetzelfde als 20 jaar geleden: binnen Radar werken we van hart tot hart, altijd met de intentie om kwaliteit van leven te realiseren, midden in onze samenleving. Dat is wat Radar, Radar maakt. En dat houden we vast, hoe oud we ook mogen worden.

Monique Heffels, bestuurder

DJ Quint maakt graag mensen blij met muziek

Cliënt talent

  DJ Quint 1 1  

De bewoners van woonvorm Amby in Maastricht hebben het gezellig met elkaar. Helemaal als bewoner Quint zijn mengtafel, boxen en discolampen in de woonkamer plaatst en bekende Nederlandstalige nummertjes draait. Dan gaan de voetjes snel van de grond en lopen ze vrolijk in polonaise door de woonkamer. Door de week gaat Quint met veel plezier naar de zorgboerderij, maar in zijn vrije tijd is hij het liefst bezig als dj. Echo Online sprak met hem over zijn passie voor muziek.

Lees hier hoe Quint dj is geworden

Interculturele hulpverlening bij Radar


“Meer begrip voor elkaar”

  Radar Claudia Meulenbelt 3 2000 P  

Als je uit een ander land in Nederland komt wonen is alles nieuw. Het land, de mensen, de taal, de cultuur. Hulp en begeleiding is dan heel welkom. Ook zorgverleners kunnen ondersteuning gebruiken, zodat de communicatie beter gaat, de zorg goed verloopt en er meer begrip is. Claudia Meulenbelt, zorgbemiddelaar jeugd bij Radar, vond het daarom een goed idee om de opleiding Interculturele Hulpverlener te volgen. Ze weet nu veel af van de gebruiken en gewoontes van vooral niet-westerse mensen die in Nederland wonen. Het werken met deze doelgroep gaat nu veel prettiger. In gesprek met Claudia.

Lees verder

Stichting Vrienden van Radar voor een steuntje in de rug

  St Vrienden Radar 2  

Wist je dat cliënten van Radar bij de Stichting Vrienden van Ra­dar terecht kunnen voor een financiële bijdrage? Deze financiële bijdrage kan gebruikt worden voor allerhande zaken; als ze kunnen helpen doen ze het graag. De stichting heeft in de afgelopen jaren heel wat cliënten kunnen helpen met een financiële ondersteuning.

Een recent voorbeeld van de ondersteuning is een bijdrage voor de aanschaf van een laptop zodat de persoon in kwestie een opleiding kon volgen. Na het succesvol afronden van deze opleiding heeft zij een baan gevonden in de gewenste beroepsgroep.

Andere voorbeelden waar de Stichting Vrienden van Radar ondersteuning heeft kunnen bieden zijn de aanschaf van babyspullen voor een cliënt, een bijdrage voor de woninginrichting van een cliënt die zelfstandig ging wonen en een bijdrage voor huishoudelijke apparatuur binnen een woongroep zodat er meer samen gebakken kon worden.

Ken je of ben je zelf een cliënt van Radar en zou je graag meer willen weten over het aanvragen van een financiële bijdrage?

Kijk dan op de website van Radar.

Een bundel vol...


“Verloren stukjes van iemands leven terughalen”

  Radar Levensboek 20211125 016  

Bij Radar begeleiden we mensen van alle leeftijden. Ook in de latere fases van hun leven. We willen heel graag dat zij zo gelukkig mogelijk ouder kunnen worden, zich bij ons thuis voelen. Maar wat als op een gegeven moment het geheugen van de cliënt hem in de steek laat? Dat hij niet meer weet hoe dat lekkere eten aan de keukentafel thuis vroeger smaakte en herinneringen verdwijnen…

Lees verder

Blog bestuurder Monique Heffels


“Een gelijkwaardige plek voor iedereen!”

  Monique Heffels  

Het lijkt of de wereld om ons heen sneller verandert dan ooit. Technologie, innovaties, maar ook corona hebben een grote invloed op ons leven. Die snel veranderde wereld vraagt ons om steeds weer aan te passen. Dat geldt ook voor de zorg. Er is een steeds hardere roep, van onder andere financiers, om de zorg anders te organiseren. Dan gaat het niet alleen om geld, maar ook om binnen al die veranderingen het geluk van mensen (weer) meer centraal te stellen.

Lees de blog verder

Radar Vrije Tijd : Heej, we zijn weer open!

  Foto Marcel  

Yes, ons vrijetijdsaanbod is weer gestart. Iedereen kan weer deelnemen aan zijn favoriete clubje of sportactiviteit. Hoe fijn is dat wel niet? Wij hebben al heel wat blijde gezichten van clubleden gezien en zéér zeker ook van vrijwilligers. Uiteraard zijn er regels om alles veilig en verantwoord te doen. Gelukkig drukt dat de pret niet.

Carnaval 2022

Door de coronamaatregelen gaan de Carnavalsavond in 'ut Straotje' op vrijdag 4 februari en de Carnavalsmiddag 'Hand aon Hand Ping Ping' op zondag 20 februari niet door. Wij hebben daarom weer een leuke alternatieve Carnavalsactiviteit bedacht. Bovendien zal de Nonnevottensponsor van vorig jaar ook dit jaar alle locaties van Radar verrassen met een leuke attentie.

Programma 2022

Ons jaarprogramma voor dit jaar is klaar! Zodra wij deze activiteiten hebben uitgewerkt zullen wij dat bekend maken via mail, facebook, website en intranet. De agenda op de website is ingevuld. Aanmelden voor deze dagtochten en grotere activiteiten is nog niet mogelijk. Dat kan pas als de activiteit online staat.

Klik hier om de agenda van Vrije Tijd te openen
header-nieuws

Kort nieuws

Initiatief Jeugdhulp Zuid Limburg

Radar partner Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg


Samen met 24 andere jeugdhulpaanbieders zijn wij in december 2021 een nieuwe vorm van samenwerking gestart. We slaan de handen in elkaar om betere en goedkopere jeugdhulp te bieden aan kinderen en jongeren in Zuid-Limburg en hun gezinnen. Dat doen we met elkaar en samen met de welzijnsinstellingen onder de naam Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg. Wat gaan we samen (anders) doen? Klik op de link hieronder.

Klik hier om verder te lezen
Jane Piets Hardenberg vrijwilligersboekje 1 1

Een uniek boekje voor onze vrijwilligers


Vorig jaar was het Nationaal Jaar van Vrijwillige Inzet en hebben we een heel bijzonder geschenk voor onze vrijwilligers gemaakt... een uniek boekje voor en door onze vrijwilligers! Met indrukwekkende persoonlijke verhalen, heerlijke recepten en leuke puzzels. Eind december viel het op hun deurmat.

Klik hier om verder te lezen
 
Rick Brink

Cliëntenweb interviewt Rick Brink


Wist je dat de redactieleden van ons Cliëntenweb regelmatig interviews doen met interessante mensen? Soms zitten daar heuse BN'ers tussen!

Pas geleden hadden Mariska en Erwin een interview met niemand minder dan Rick Brink, de voormalig Minister van Gehandicaptenzaken! Hoe cool is dat??

Lees hieronder het artikel op Cliëntenweb en ontdek veel dingen over de oud-minister die je waarschijnlijk nog niet wist.

Klik hier om verder te lezen
footer-links
footer-rechtsboven
Benieuwd naar
de volgende Echo?
28 april ontvang je
hem in je mailbox!
footer-rechts-beneden
facebook twitter linkedin
www.radar.org

Randwycksingel 35 | 6229 EG Maastricht
T 088 - 350 50 00 | communicatie@radar.org